Diverse activiteiten bij De Leeuw tijdens Open Monumentendag

Windkorenmolen De Leeuw nodigt 9 september alle boeren, burgers en buitenlui uit.
Op 9 september doet Windkorenmolen De Leeuw (Oude Molen) weer  mee aan de  jaarlijkse landelijke Open Monumentendag. Deze Monumentendag heeft dit jaar als motto “Boeren, burgers en buitenlui”. Een  thema dat de relatie tussen stad en land en bijbehorende monumenten benadrukt met hun onderlinge relaties, zoals die met voedsel, grondstoffen, handel, markten en volksvermaak.
Rijksmonument Windkorenmolen De Leeuw  zal op 9 september ook in het teken van deze relaties staan. Zo zullen de deuren van de molen weer voor publiek geopend zijn en zal uitgelegd worden waarom de korenmolen zo belangrijk was voor de voedselvoorziening  voor mens en dier.
De Oudheidkundige Kring Bathmen zal die dag op het molenplein een grote fototentoonstelling inrichten met foto’s uit het archief van de Kring waaruit  prachtig geïllustreerd wordt hoe ‘boeren, burgers en buitenlui’ buiten de stad leefden en vooral hoe op het platteland geleefd werd in de landbouw, de middenstand, en door de gegoede burgerij.
Omdat breien opnieuw in de belangstelling staat, wordt door Astrid's Wol ( vanwege het 12,5 jr bestaan) het oude ambacht via workshops extra onder de aandacht gebracht onder het motto 'breien bij de Molen. Inschrijven voor de workshops via info@astridswol.nl . Zie ook http://vrienden.oudemolen.net/agenda/breien-bij-de-molen
Voor de avond wordt  voor de vierde keer het (Streek-)korenfestival  ‘Koren op de Molen‘ georganiseerd. Helemaal in lijn met het thema zullen vier koren uit de streek hun medewerking verlenen. Vier koren uit het buitengebied van Deventer met geheel verschillend genre en repertoire zullen, elkaar steeds afwisselend, gedurende de hele avond optreden . De koren zijn het  Koor Groot Colmschate (met ensemble) uit Colmschate, Vocal Group Notes uit Schalkhaar, Voce Magna uit Lettele en de Bêkezangers uit Bathmen. Daarnaast zal ook de boerendansgroep de‘ Battumse Venne’ meerdere optredens verzorgen.
De sfeer rond de molen zal nog worden verhoogd door de inrichting van het molenplein aan te passen aan het thema. De organisatie gaat er alles aan doen om er een fantastische avond van te maken.
Overdag zijn de activiteitenvan 10.00-16.00 uur. De fototentoonstelling van 10.00-23.00 uur en Koren op de Molen is van 19.00-23.00 uur.

Copyright 2013, Vrienden van de Molen.