verslag ‘(Streek)-Koren op de Molen’

 
10 mei 2014 - Weergoden zijn ‘(Streek)-Koren op de Molen’-  festival gunstig gezind
Tijdens de voorbereidingen van het korenfestival ‘Streek-Koren op de Molen’, dat als slot van de Nationale Molendag afgelopen zaterdagavond (10 mei 2014) rondom Windkorenmolen de Leeuw in Lettele (Oude Molen) werd gehouden, viel de regen met bakken uit de lucht. Op de vrijdag al bij het opzetten van de tenten, en op de zaterdag ook bij het opstellen van de muziekkoepel en het installeren van licht en geluid. Tot een een uur of zes die avond, een klein uurtje voor het festival zou beginnen. De regen hield op. Het bleek de opmaak voor een toch nog prachtige, gezellige en zeer succesvolle avond. Ondanks de eerdere regen bleek het festival koren op de molen voor bijna 200 koorliefhebbers, die naar het Molenplein kwamen. Zij werden op komische wijze verwelkomd door de Mevrouw van Tarwe tot Meel (vertolkt door ‘Typisch Carolien’ uit Wilp). Zij speldde iedere moeder een fraaie corsage op vanwege de komende Moederdag onder het motto ‘als bloemen van mensen houden, dan doet een enkele (patent)bloem dat ook’. Ook nam zij op een komische manier de presentatie van de koren voor haar rekening.
Voor en na de pauze traden de Bêkezangers uit Bathmen, Voca Magna uit Lettele, Amazing ( Aj ma zingt!) uit Holten en Germania uit Heeten op. Zonder uitzondering, zo bleek, koren van hoge kwaliteit. Zij brachten tot groot enthousiasme van het publiek een heel gevarieerd repertoire van oude en nieuwe liederen, luisterliedjes, melancholische liederen, meezingliedjes en meedeinliedjes ten gehore. Daarnaast bracht Marco Mensink, met zijn prachtige stem, als solist bekende liederen ten gehore van o.a. Ramses Shaffy, Wim Sonneveld, Rob de Nijs en (speciaal voor Moederdag) het lied Dochters van Marco Borsato.
Ondanks het feit dat in de open lucht werd gezongen en er een stevige wind uit het zuidwesten woei, kon de zang goed vertolkt en prima beluisterd worden door de professionele opbouw van versterking en belichting door Ferdy van Keulen.
En jawel, op slechts één buitje na, was het de hele avond droog. Sterker nog de meeste koren hebben op de muziekkoepel van de fanfare Beatrix (uit Lettele) - die voor de gelegenheid op het Molenplein was opgebouwd- in de zon staan zingen tot het donker werd.
Het grootste deel van het publiek bleef tot het eind. Zeker ook door de prima catering, verzorgd door de vrijwilligers van de ‘Vrienden van de Molen. En ook omdat de organisatie erin slaagde de kou enigszins te verdrijven door het plaatsen van enkele heaters. Maar vooral door de hartverwarmende zang van de koren en solist. Die boeiden alle aanwezigen zo, dat de lage temperatuur op de koop toe werd genomen. Door publiek en koren gezamenlijk werd uit volle borst voor de pauze het Olde Mölle-lied en als afsluiting het enige echte Sallands Volkslied gezongen. En dat laatste lied wel zo uitbundig dat het bijna als een danklied aan de weergoden over kwam. Een uur nadien regende het weer.
Het korenfestival was geslaagd. Mede mogelijk gemaakt door de Stichting Recreatie Deventer Buiten, Stichting Bathmen Promotie en bovenal de weergoden.
Voor wat impressies van de  avond kunt u HIER klikken

Copyright 2013, Vrienden van de Molen.