Vrienden van de Molen

Vrienden van de Molen

De ‘Vrienden van de Molen’ (gestart op 6 november 1993 met een grote donateur-wervingsactie), is een groep vrijwilligers die talloze activiteiten onderneemt om met de te genereren opbrengst bij te dragen  aan een gezonde financiële basis van Windkorenmolen de Leeuw. Deze molen is een kostbaar bezit en velen in de omgeving vinden daarom dat de molen MOET blijven draaien. En niet alleen om de cultuurhistorische waarde maar juist ook vanwege het sociaal-maatschappelijk belang van de Molen in de buurtschap. Immers de molen is een middelpunt in de buurt waar op het Molenplein veel van de activiteiten plaatsvinden. De groep vrijwilligers voelt zich echt een vriendengroep. Er wordt daarom ook zelden tevergeefs een beroep gedaan op hen. Formeel is ‘Vrienden van de Molen’ een zelfstandige werkgroep/commissie onder de paraplu van de Stichting Windkorenmolen De Leeuw. Een vertegenwoordiger van de groep heeft dan ook zitting in het bestuur van de Stichting.

De activiteiten van de ‘Vrienden van de Molen’ concentreren zich vooral op de catering. Bij talloze gelegenheden worden koffie en thee geschonken, pannenkoeken en oliebollen gebakken en/of heerlijke soepen verkocht. Ook worden markten als een geraniummarkt en een wintermarkt georganiseerd en zijn er speciale artikelen te koop zoals kaarsen en postzegels. Ook brengen genoemde vrijwilligers zelfgemaakte spullen mee om te verkopen, waardoor ook weer wat inkomsten worden binnengehaald. Het zijn overigens niet alleen activiteiten rond de molen waar de 'Vrienden' voor gevraagd worden. Ook bij gelegenheden in de buurt worden de 'Vrienden van de Molen' graag uitgenodigd om voor de inwendige mens te zorgen.

Er zijn door het jaar heen een aantal vaste dagen waarop de 'Vrienden' actief zijn. Natuurlijk bij de Open Molendagen, Open Monumentendagen, Hemelvaartsdag, de eerder genoemde Wintermarkt, de landbouwdag op het terrein van Tuller, de meerdere dagen in December  voor het oliebollen bakken  en meer. Daarnaast zijn er nog de losse activiteiten. In de afgelopen jaren bijvoorbeeld diverse keren het zangevenement ‘Koren op de Molen’ en de ontvangst van groepen op de Molen ( zie onder verslagen). Naast het geld dat met bovengenoemde activiteiten bijeen wordt gebracht stimuleert de “Vrienden van de Molen‘ ook de mogelijkheid om donateur te worden van de Stichting Windkorenmolen De Leeuw. Wilt u ook donateur worden voor minimaal € 15,- per jaar klik dan hier.

Als donateur krijgt u minimaal tweemaal per jaar een nieuwsbrief, waarin over belangrijke zaken rond de Molen wordt bericht. Alle nieuwsbrieven kunt u vinden op de site van Stichting Windkorenmolen De Leeuw. Daarnaast worden de donateurs uitgenodigd voor de belangrijkste evenementen rond de Molen.

Wilt u ook wel uw steentje bijdragen op de actieve dagen, dan kunt u zich als vrijwilliger opgeven via het contactformulier (zie contact). U kunt ook op een van de dagen iemand van de ‘Vrienden van de Molen’ gewoon aanspreken.

Copyright 2013, Vrienden van de Molen.